1. Начало
  2. Вино Enso
  3. VGNR Бяло сухо вино

VGNR Бяло сухо вино 2023

Тероарни характеристики: Лозята са разположени в близост до град Каварна. Отглеждат се чрез спазване на биодинамичните практики, не се използват никакви пестициди, както и изкуствени торове. Работата в лозята е изключително ръчна, което позволява стриктното следене за качеството на гроздето. Климатът е черноморски, а постоянните бризове оказат благоприятно влияние върху проветривостта в редовете, а също така предпазват гроздето от рязко покачване на захарите и пазят киселините в отлична кондиция. 

Гроздобер и винификация: Гроздобер 2021 стартира на 07 септември при достигане на желаните органолептични характеристики на плода. Алкохолната ферментация протича в съдове от неръждаема стомана в продължение на две седмици и бива прекратена при наличие на остатъчни захари около 1.5 g/L с цел постигане на по-добър баланс във вкуса. След премахване на грубите утайки от виното, то остава да отлежи върху фините дрождени утайки в продължение на 5 месеца, като през първия месец се прави батонаж през няколко дни. Бутилира се след естествена стабилизация на студ и избистряне. Произведено е лимитирано количество от 800 бутилки. 

Дегустационни бележки: Цветът е блед, сламено жълт с нежни зеленикави нюанси. Ароматът предлага приятни нотки на бели цветя, костилкови плодове като кайсия и нектарина, но и на добра узряла жълта ябълка. На небце виното е свежо, леко и ефирно, с едва доловима сладост и кадифена мекота във финала и дълъг послевкус с леко загатната минералност. 

Съчетание с храна: Този нестандартен прочит на Вионие е идеален за разхлада в топъл летен ден. Ниското алкохолно съдържание и свежестта във вкуса предполагат удачното използване на виното самостоятелно, като аперитив. Подоходяща е и комбинацията с леки салати с млечен дресинг, както и такива, съдържащи морски деликатеси.

Прочети повече

При покупка на 6 или повече артикула, получавате 10% отстъпка.

Сорт:
Viognier 100%
Алкохол:
13 об.%
Почви:
Black soil and sandy soils
Плътност:
5050 vines/ha
Формировка:
Guyot, 5-years old vines
Добив:
4500 kg/ha
Тип:
White dry varietal wine