1. Начало
  2. Вино Enso
  3. ОТТ1L оранжево вино

ОТТ1L оранжево вино 2023

Лимитирано количество от 1500 бутилки. 

OTT1L е оранжево вино от сорт Мускат Отонел. Цветът му е с характерният за този тип вина засилен оранжев нюанс. Ароматът е наситено флорален, типичен за сорта мускат отонел, леко пикантен и същевременно със загатващи нотки на цитрусов плод. Бутилира се нефилтрирано.

Тероарни характеристики: Лозята са разположени по ниските, хълмисти склонове на Средна гора, в региона на с. Лесичово, между 250-350м надморска височина, чието изложение обуславя равномерното огряване от слънцето. Река Тополница пресича селото в долното си течение и е водещ фактор за мекия микроклимат, допринасящ за пълното и навременно плодозреене на гроздовете. Отглеждат се органично, без използване на пестициди и хербициди, а подхранването става чрез оборска тор и затревяване в междуредията. За този специфичен, нестандартен вид вино, сме определили парцел, разположени на предимно алувиални почви, характеризиращи се с водопропускливостта си. Наличието на дървесна и храстовидна растителност в единия край на масива, както и близостта на напоителен канал в другия, спомагат за задържане на водата. Междуредовото затревяване, което практикуваме, също работи за предотвратяване на евентуално засушаване, както и за подхранавне на младите лози. Формировката е Кордон, а добивът е 370 кг/дка. 

Гроздобер и винификация: Гроздоберът е изцяло ръчен, което позволява селекция на гроздето още на масива. Процесът се повтаря и при приема на гроздето, след което преминава през етап на ронкане и ферментация. На алкохолна ферметация се подлагат цели гроздови зърна и протича в съдове от неръждаема стомана. По време на процеса се поддържат сравнително ниски темепратури и минимална интервенция с цел по-нежно екстрахиране на фенолни съединения от ципите на гроздето. След приключване на алкохолната ферментация, се извършва настойване и задържане с твърдите части за около две седмици. Виното се бутилира нефилтрирано в лимитирано количество от 1500 бутилки. 

Дегустационни бележки: Цветът е с характерният за този тип вина засилен оранжев нюанс. Ароматът е наситено флорален, типичен за сорта мускат отонел, леко пикантен и същевременно със загатващи нотки на цитрусов плод. На небце се усеща добра фенолна запасеност, но с мека и приятна структура. Притежава свежа киселинност, която балансира отлично комбинацията между сладост и танини във вкуса. Долавят се тонове на личи, дюля, флорални елементи. Послевкусът е продължителен и оставя напомняне за мед и добре узрели жълти ябълки и диви круши, в съчетание с добре подчертани тревисти нюанси. 

Съчетание с храна: Поради своята специфика оранжевото вино е чудесно се комбинира с месни ястия и такива с богата текстура и на сметанова основа. Нежните и интегрирани танини на OTT1L го правят също приятен и за самостоятелна консумация, но и надежден партньор за плата с меки и отлежали сирена.

Прочети повече

При покупка на 6 или повече артикула, получавате 10% отстъпка.

Сорт:
Muscat Ottonel 100%
Алкохол:
13 abv%
Почви:
Alluvial and cinnamon forest soils
Плътност:
5050 vines/ha
Формировка:
Cordon, 5-years old vines
Тип:
Orange dry wine, IGT Thracian valley