1. Начало
  2. Вино Enso
  3. FieLD8 Червено сухо вино

FieLD8 Червено сухо вино 2021

Сухо, червено вино, купаж от сортове Мавруд, Рубин и Тракийска слава (кръстоска между Памид и Мавруд). Свежо вино с меки и приятни танини.

Тероарни характеристики: Лозята са разположени по ниските, хълмисти склонове на Средна гора, в региона на с. Лесичово, между 250-350м надморска височина, чието изложение обуславя равномерното огряване от слънцето. Река Тополница пресича селото в долното си течение и е водещ фактор за мекия микроклимат, допринасящ за пълното и навременно плодозреене на гроздовете. Отглеждат се органично, без използване на пестициди и хербициди, а подхранването става чрез оборска тор и затревяване в междуредията. Гроздето за това вино идва от парцел 8 - оттук и заигравката с името му. Този парцел е своеобразна сортова библиотека - в него отглеждаме типично българските червени сортове грозде - мавруд, тракийска слава, рубин, както и някои бели - мускат и тамянка. За FieLD8, реколта 2021 използвахме само набраното грозде мавруд, рубин и тракийска слава (кръстоска между сортовете мавруд и памид). 

Гроздобер и винификация: Гроздоберът стартира в средата на септември и е изцяло ръчен, което позволява селекция на гроздето още на масива. Двата сорта Мавруд и Рубин ферментират заедно, а гроздето от сорт Тракийска слава се оставя да засъхне естествено чрез разстилане върху дървени решетки, след което преминава към ферментация. Използват се съдове от неръждаема стомана, след което двете вина се купажират. Следва отлежаване за около 7-8 месеца в стари френски дъбови бъчви. Виното се бутилира нефилтрирано, а серията е лимитирана от 320 бутилки. 

Дегустационни бележки: Виното притежава ярък рубинено червен цвят. В аромата доминират добре узрели черни и червени горски плодове, черна череша, синя слива, които приятно си кореспондират с отчетливи билкови и пиперени нотки, типични за Мавруда и Рубина, следвани от едва доловим нюанс на ванилия и млечен шоколад. Вкусът е изненадващо свеж, а сладостта, идваща от Тракийската слава, е по-слаба и омекотена в сравнение с реколта 2020, благодарение на третия сорт, учавствуващ в купажа - Рубин. Танините са меки и приятни, а финалът завършва с мекотата на добре узряла стафида Султан. 

Съчетание с храна: FieLD8 предлага доста свежо усещане, което го прави чудесно лятно червено вино, включително и консумирано самостоятелно. Подходящи комбинации с храна включват леки ястия с гриловани зеленчуци и бели меса. За по-смелите дегустатори се препоръчва съчетание с леки десерти на шоколадова основа.

 

Изчерпано

Прочети повече

При покупка на 6 или повече артикула, получавате 10% отстъпка.

Сорт:
Mavrud, Rubin, Thrakijska slava
Алкохол:
13 abv%
Почви:
Alluvial and cinnamon forest soils
Плътност:
3200 vines/ha
Формировка:
Cordon Royal for the 10-50 years old vines
Добив:
av. 4 t/ha
Тип:
Dry red wines, IGT Thracian valley