1. Начало
  2. Ракия Arkana
  3. Arkana
  4. РАКИЯ АРКАНА отлежала

РАКИЯ АРКАНА отлежала

Мускатова ракия, отлежала до 18 месеца в 500-литрови български дъбови бъчви. Цветът е златист и наситен, кехлибарен, резултат от продължителното отлежаване на дестилата в дъбови бъчви. Ароматът е интензивен, като типичните мускатови аромати на гюл, лавандула и цитрус са последвани от ванилия и черен шоколад. Лек пикантен нюанс на джинджифил, кориандър и индрише се преплитат с дървесна кора и кафе и допълват усещането на небце. Вкусът е мек с приятна атака, носеща усещане за восък, мед и сладки подправки. Финалът е дълъг и многопластов, подчертано флорален и завършва с приятна нежна ментово-билкова нотка. 

Тероарни характеристики: Лозята са разположени по ниските, хълмисти склонове на Средна гора, в региона на с. Лесичово, между 250-350м надморска височина, чието изложение обуславя равномерното огряване от слънцето. Река Тополница пресича селото в долното си течение и е водещ фактор за мекия микроклимат, допринасящ за пълното и навременно плодозреене на гроздовете. Отглеждат се органично, без използване на пестициди и хербициди, а подхранването става чрез оборска тор и затревяване в междуредията. По-голямата част от 134-те декара лозя са млади - 3-4 годишни, които тепърва влизат в плододаване, но компанията също така възстановява стари насаждения със сорта мускат отонел (над 50-годишни), а притежава и около 20 дка с добре развити 10-11-годишни лози в активно плододаване. Разположенито на 4 различни локации около с. Лесичово ясно показва влиянието на тероара дори на такова микрониво. Това спомага много и за успешното селектиране на гроздето още на полето, в масивите - според степента на узряване и органолептичните характеристики, което от своя страна допринася за разделянето на суровината по качествени и количествени свойства още преди процеса на винификация. 

Винификация и дестилация: В края на м.Август и началото на м.Септември се извършва изцяло ръчен селективен гроздобер в касетки, които се транспортират до дестилерията за допълнителна селекция преди ферментация. Част от гроздето се подлага на пресуване и се ферментира на течна фаза. Останалата част от гроздето се ронка, след което се провежда ферментация с ципите. Това спомага за по-добрата екстракция на ароматични вещества в хода на процеса и запазването им във виноматериала, подлаган на последваща дестилация. Алкохолната ферментация протича в рамките на две седмици, след което виноматериалът преминава към етап на дестилация. Самата дестилация се осъществява в дестилационни апарати с периодично действие, които са снабдени с укрепваща колона и воден дефлегматор. Дестилацията е фракционна, чрез отделяне на първоточна, средна и опашна фракция. Процесът има възможност за регулиране на параметрите, чрез което се постига по-добро целево разделяне на средната фракция и събиране на по-качествен дестилат. След дестилацията произведената суровина за Мускатова ракия премнава през етап на отлежаване в бъчви - до 18 месеца, в 500л бъчви от български дъб. Финалният бленд за отлежала Аркана съдържа 90% отлежал дестилат и 10% пресен. 

Дегустационни бележки: Цветът е златист и наситен, кехлибарен, резултат от продължителното отлежаване на дестилата в дъбови бъчви. Ароматът е интензивен, като типичните мускатови аромати на гюл, лавандула и цитрус са последвани от ванилия и черен шоколад. Лек пикантен нюанс на джинджифил, кориандър и индрише се преплитат с дървесна кора и кафе и допълват усещането на небце. Вкусът е мек с приятна атака, носеща усещане за восък, мед и сладки подправки. Финалът е дълъг и многопластов, подчертано флорален и завършва с приятна нежна ментово-билкова нотка. 

Комбиниране с храна: Отлежала Аркана е подходяща за комбинация с яйчно-млечни салати и ястия със сирене. Благодарение на интегрираните аромати от дъбовото отлежаване ракията е чудесен акомпанимент към по-богатите вкусово азиатски храни, включително и люто-пикантни такива.

Прочети повече

При покупка на 6 или повече артикула, получавате 10% отстъпка.

Отлежаване:
до 18 месеца в нови български дъбови бъчви от 500 л
Ферментация:
1/3 fermented after pressing and 2/3 with skin contact
Опаковка:
700 ml glass bottle with wooden tap
Температура на сервиране:
10° C
Сорт:
Muscat Ottonel 100%
Алкохол:
42 abv%
Почви:
Alluvial and cinnamon forest soils
Плътност:
2800 vines/ha for the 50 years old vines and 5050 vines/ha for the 6 years old ones; harvesting by hand only in crates