1. Начало
  2. Ракия Arkana
  3. Arkana
  4. РАКИЯ АРКАНА 42% 700 МЛ.

РАКИЯ АРКАНА 42% 700 МЛ.

Чистоосортова гроздова ракия от Мускат Отонел. Ароматът е интензивен и отличителен за Мускатовите ракии. Долавят се типичните нотки на роза, но тук в спектъра на приятни локумени аромати, които бързо преминават в изненадващи опушени нюанси на сандалово дърво и сладки подправки - кардамом, карамфил и кафява захар. Вкусът започва с мека и нежна атака, която носи нежно усещане за бели цветчета, листа от гюл, последвани от меко загатнати нотки на бергамот, сушена кайсия и дървесна кора. Послевкусът е дълъг, многопластов и оставя напомняне за приятна медена нотка на небце. 

Тероарни характеристики: Лозята са разположени по ниските, хълмисти склонове на Средна гора, в региона на с. Лесичово, между 250-350м надморска височина, чието изложение обуславя равномерното огряване от слънцето. Река Тополница пресича селото в долното си течение и е водещ фактор за мекия микроклимат, допринасящ за пълното и навременно плодозреене на гроздовете. Отглеждат се органично, без използване на пестициди и хербициди, а подхранването става чрез оборска тор и затревяване в междуредията. По-голямата част от 134-те декара лозя са млади - 3-4 годишни, които тепърва влизат в плододаване, но компанията също така възстановява стари насаждения със сорта мускат отонел (над 50-годишни), а притежава и около 20 дка с добре развити 10-11-годишни лози в активно плододаване. Разположенито на 4 различни локации около с. Лесичово ясно показва влиянието на тероара дори на такова микрониво. Това спомага много и за успешното селектиране на гроздето още на полето, в масивите - според степента на узряване и органолептичните характеристики, което от своя страна допринася за разделянето на суровината по качествени и количествени свойства още преди процеса на винификация. 

Винификация и дестилация: В края на м.Август и началото на м.Септември се извършва изцяло ръчен селективен гроздобер в касетки, които се транспортират до дестилерията за допълнителна селекция преди ферментация. Част от гроздето се подлага на пресуване и се ферментира на течна фаза. Останалата част от гроздето се ронка, след което се провежда ферментация с ципите. Това спомага за по-добрата екстракция на ароматични вещества в хода на процеса и запазването им във виноматериала, подлаган на последваща дестилация. Алкохолната ферментация протича в рамките на две седмици, след което виноматериалът преминава към етап на дестилация. Самата дестилация се осъществява в дестилационни апарати с периодично действие, които са снабдени с укрепваща колона и воден дефлегматор. Дестилацията е фракционна, чрез отделяне на първоточна, средна и опашна фракция. Процесът има възможност за регулиране на параметрите, чрез което се постига по-добро целево разделяне на средната фракция и събиране на по-качествен дестилат. След дестилацията част от произведената суровина за Мускатова ракия премнава през етап на отлежаване в бъчви - до 6 месеца, в 225л и 500л бъчви от български дъб. Финалният купаж съчетава 2/3 отлежал дестилат и 1/3 неотлежал, съхраняван в съдове от неръждаема стомана. 

Дегустационни бележки: В цвета се долавят съвсем леки златисти нюанси, резултат от краткото отлежаване на част от дестилата в дъбови бъчви. Ароматът е интензивен и отличителен за Мускатовите ракии. Долавят се типичните нотки на роза, но тук в спектъра на приятни локумени аромати, които бързо преминават в изненадващи опушени нюанси на сандалово дърво и сладки подправки - кардамом, карамфил и кафява захар. Вкусът започва с мека и нежна атака, която носи нежно усещане за бели цветчета, листа от гюл, последвани от меко загатнати нотки на бергамот, сушена кайсия и дървесна кора. Послевкусът е дълъг, многопластов и оставя напомняне за приятна медена нотка на небце. 

Комбиниране с храна: Опитайте ракия Аркана като самостоятелен аперитив или дижестив. Излезте от стандартното съчетание със салата и експериментирайте с коктейли (препоръчваме Rakia Sour, Rakia Merry), както и с основни ястия без силни подправкови аромати.

Прочети повече

При покупка на 6 или повече артикула, получавате 10% отстъпка.

Отлежаване:
1/3 в резервоари от неръждаема стомана и 2/3 в нови български дъбови бъчви от 500 л
Ферментация:
1/3 fermented after pressing and 2/3 with skin contact
Опаковка:
700 ml glass bottle with wooden tap
Температура на сервиране:
10° C
Сорт:
Muscat Ottonel 100%
Алкохол:
42 abv%
Почви:
Alluvial and cinnamon forest soils
Плътност:
2800 vines/ha for the 50 years old vines and 5050 vines/ha for the 6 years old ones; harvesting by hand only in crates